Bakırcı Usta Mehmet Nur Demirözü: “Geleneksel Mutfak Eşyaları Unutulmamalı”
Şanlıurfa’nın tarihi çarşılarından birinde uzun yıllardır bakırcılık yapan 69 yaşındaki Mehmet Nur Demirözü, mesleğini sürdürmeye devam ediyor. 62 yıldır aynı dükkanda ustalıkla bakırcılık yapan Demirözü, geleneksel mutfak eşyalarının unutulmaması gerektiğini belirtiyor.
“Bakırın Önemi Hâlâ Büyük”
Demirözü, modern tencerelerin geleneksel bakır mutfak eşyalarının yerini almasına rağmen bakırın sağlık açısından hala büyük önem taşıdığını vurguluyor. “Bugün mutfak eşyası olarak bakır tavada bir yemek 4 saatte pişer. Düdüklü tencerede yarım saatte pişer. Hangi ev hanımı 4 saat mutfakta oturur, yemek yapmayı bekler? 15 kişiye bir dakikada pişen yemekleri tercih eder. İnsan faydasına zararlı mı? Zararlı. Çünkü düdüklü tencereye koyulan et buharda çürüyor. Ama tavada pişen yemeğin tadı daha lezzetli oluyor. Et ihtiyacını, demir ihtiyacını karşılıyor” şeklinde konuşuyor.
Hediyelik Eşyalar ve Kalite
Demirözü, hediyelik eşya sektörüne de değinerek, “Hediyelik eşyalar ucuz olur, bir tarihi özelliği yoktur. Günlük olarak kamu kuruluşlarına, misafirlerine gelenler, askere giden arkadaşlarına birer tane alıp evlerine götürüyorlar. İşçiliği az olduğu için kalite aradan ucuz fiyata mal getiriyorlar” ifadelerini kullanıyor. Bakırcılık mesleğinin ekonomik yönüne değinen Demirözü, kullanılan malzemenin kalitesine göre fiyatların değiştiğini belirterek, “Şimdi bakır tencerenin kalınlığına göre fiyat değişmekte. 2 bin ila 5 bin lira arasında değişir. Kalın bakır kullanırsan fiyatı yüksek, ince bakır kullanırsan düşük olur. Torna kullanırsan daha da düşüktür” diyor.
More Stories
Eyüpsultan’da Aile Katliamı: Genç Firariden Bursa’da Yakalandı
IMO Ankara Şubesi, Grand Kartal Otel’deki yangına ilişkin raporunda tek tek sıraladı: İhmaller zinciri öldürdü
Yeni Ekonomi Düzenlemeleri Yasal Hale Geldi